ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

Brojanje do 5 - brojanje jabučica,al' ništa bez prstića

Veliki sam zagovornik brojanja, zbrajanja i oduzimanja "na prste". Prstići su naše prve igračke. Osjetimo ih, vidimo, stvarni su. Pa, zašto ih onda ne iskoristiti i za učenje? Jer, bila sam dijelom odrastanja dječice, koja su razvila vlastite tehnike zbrajanja i oduzimanja pomoću prstiju do 100 i uspješno se njome koristila u osnovnoj školi. Ispod klupe, na žalost.

Evo jednostavnog predloška za učenje brojanja do 5.


Sve kroz igru i zabavu, kroz svakodnevne aktivnosti, naše i dječje.
Pokazujemo sličice raznih stvari (kada zajedno pregledamo slikovnice ili čitamo knjižice) ili radimo sa jabučicama, orasima, pakiranjima namirnica dok smo u trgovini, autićima, lutkicama... Uz jedan ili grupu predmeta (stvar), dok ih dodirujemo kažiprstom jedne šake, izgovaramo odgovarajući broj na glas i prstima druge šake ga pokazujemo. Podstičemo dijete da i ono čini isto. Kada dijete izgovori ili pokaže (ili oboje) točan broj, kažemo :"Bravo".,"Dobro".,"Da". Koristimo samo pozitivne riječi. U slučaju "neuspijeha" ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo. Ponavljanje je majka učenja, znanja.
Naravno, ne očekujte da dijete odjednom nauči brojati do 5. Postepeno ga podstičite da dođe do 2, drugi put do 3 i tako redom.

Nije neko mudro slovo, al' se nadam da će vam biti od koristi moja lekcija.
Na isti način se dolazi i do 10, ovisno o dobi djeteta. Sa predškolcem možete učiti i pisati znak za pojedini broj. Samo polako, za dijete je najvažnija igra. Naučiti stigne.

Voli vas vaša,

Mama Kukunka

Nema komentara:

Objavi komentar